Intel: процесорът е по-важен от графиката

По-важен ли е централният процесор от графичния за игрите? Около този казус се развихря маркетингова война между Intel и Nvidia.
Първите залпове изстреля Nvidia, като обяви, че за игрите е по-добре бавен и евтин процесор и мощна видеокарта, отколкото обратното.
Отговорът на Intel не закъсня. В маркетингова презентация, показана в сайта Fudzilla, гигантът твърди точно противоположното – за средния потребител новият процесор е по-важен от видеокартата.
Идеолозите на Intel настояват, че добър процесор и интегрирана графика са достатъчни за работа с Vista Premium Aero, за конвертиране на музика, обработка на снимки и видео и други ежедневни задачи. За стари игри като Unreal Tournament 2004 вградената видеокарта от Intel също е достатъчна, убеждават от компанията.
Повечето експерти обаче едва ли ще се съгласят с това твърдение. Интегрираните видео контролери на Intel не са сред най-бързите решения на пазара, нито пък драйверите за тях са най-добрите.
Спорно е и твърдението на Nvidia за по-важната роля на графичния процесор. И двата компонента – централен процесор и видеокарта – трябва да бъдат на високо ниво за безпроблемна работа със съвременните графични приложения.

Коментар