Онтотекст стартира проекти за 22 млн. евро

Онтотекст, бизнес-звено на Сирма Груп АД, стартира първите два изследователски проекта от Седма рамкова програма на Европейската комисия (FP7). Общият бюджет на двата интегрирани проекта надхвърля 22 милиона евро, съобщиха от компанията.
Първият проект SOA4ALL започна през март и е с продължителност 3 години. Проектът има за цел да използва Уеб 2.0 подходи и семантика, за да трансформира Интернет в пространство, където милиони участници предлагат, откриват и ползват уеб услуги по лесен и прозрачен начин, обясниха от Онтотекст.
SOA4ALL ще интегрира света на уеб услугите на големите компании, малките и средни предприятия, както и крайните потребители, като им позволява да се ангажират като равни в мрежата. В този проект Онтотекст си партнира с някои от най-известните организации и корпорации, сред които British Telecommunications, SAP AG, IBM и SEEKDA.
От началото на април 2008 г. започва проектът LarKC с очаквана продължителност 3,5 години. Целта е да се направи платформа (Large Knowledge Collider) и конкретни реализации за семантично търсене в мащабите на уеб пространството.
Онтотекст ще допринесе за техническата разработка на платформата и тестването й, както и за приложения в областта на биологията и фармацевтиката. Някои от партньорите на проекта LarKC са Astra Zeneca R&D, CYCORP, Siemens AG, World Health Organization и др.
Сирма Груп АД подписа договор с Европейската Комисия за изследователските проекти SOA4ALL и LarKC в началото на 2008 г. Досега компанията е участвала в 11 проекта по рамковите изследователски програми на ЕС (FP5 и FP6) и беше наградена като най-успешната българска фирма във FP6. Бизнес–звеното Онтотекст разработва семантични технологии и т.нар. Web 3.0.

Коментар