Антикорупционни мерки и за поръчките по ОПАК

Съставът на всяка оценителна комисия за обществени поръчки по проектите от Оперативна програма „Административен капацитет” (ОПАК), да включват юристи, икономисти и експерти от областта на предмета на съответната поръчка, както и представители на други държавни органи и на неправителствени организации, избрани публично чрез жребий.
Това е предложението на министъра на държавната администрация и административната реформа Николай Василев, което ще бъде представено в четвъртък, 27 март в МДАР.
Министерството покани 7 ведомства и 9 неправителствени организации да посочат свои представители, които да се включат в комисиите. На заседанието ще бъде определен съставът на комисиите по 9-те обществени поръчки, свързани с изпълнението на проектите на МДААР по ОПАК.
В четвъртък отварят и офертите на кандидатите в обществената поръчка за специализирано обучение по английски език за работа с институциите на ЕС. Поръчката се отнася до обучението на 15 хиляди служители на територията на цялата страна, което ще продължи 9 месеца. Основният критерий за оценка на офертите ще бъде предложената цена за изпълнение на заданието.
Ще бъдат отворени и офертите на кандидатите по поръчката за разработване на среда за електронни разплащания при предоставяне на административни услуги. Оценката на офертите по тази поръчка ще премине през два етапа, като най-голяма тежест ще има предлаганата цена – 60%, останалите 40% са за техническото предложение.

Коментар