Европейците не подкрепят с действия своята еко-загриженост

Въпреки че загрижеността за околната среда здраво е пуснала корени в съзнанието на европейците, конкретните действия все още бледнеят пред добрите намерения, написа сайтът на Европейската комисия.
Спасяването на планетата е важно за 96% от европейците, но малцина са склонни да променят поведението си, показва проучване на отношението към околната среда.
Познаването на въпросите за околната среда е различно в различните страни, установява проучването. Най-добре информирани са предимно хората в северните и западните части на ЕС, докато по-слабо информираните обитават южната част и новите страни членки.
Потребителите в Европа рядко виждат в своите навици повод за тревога. Затова няма голяма вероятност европейците да станат по-"еко", като използват по-малко колите си или като купуват екологични изделия, заключава проучването.
Въпреки изобилието от добри намерения, те не се превръщат в дела, посочват от ЕК. Изглежда, че европейците очакват от правителствата да дадат пример. Две трети подкрепят вземането на свързани с околната среда решения съвместно на общоевропейско ниво, а 82% са съгласни, че са необходими закони на ЕС.
Посланието изглежда ясно – екологичното поведение трябва да стане задължително, а не да бъде въпрос на избор, препоръчва докладът на Европейската комисия.
Има много начини, по които европейците могат да допринесат за намаляване на отрицателното въздействие върху околната среда. За да се започне все пак отнякъде, ЕС създаде няколко уеб сайта със съвети за промяна на ежедневното поведение.
Хърватският град Копривинца остави следа в тазгодишните събития във връзка с околната среда, като спечели наградата на Европейската седмица на мобилността за 2008 г. Неговият принос включва стимулиране на ходенето пеш и колоезденето, предоставяне на части от пътищата за движение без превозни средства и увеличаване на използването на алтернативни горива в обществения транспорт.

Коментар