Европа ни хвали за пощенските реформи

Европейският комисар за вътрешния пазар и услугите Чарли МакГрийви похвали в писмо ДАИТС за приноса на агенцията и нейният председател Пламен Вачков в подготовката и приемането на Третата пощенска директива. Страната ни е допринесла в преговорите за отваряне на пазара в пощенския сектор.

„Пазарите няма да се отворят от само себе си. Необходимите реформи на национално равнище трябва да бъдат следвани стриктно. Всички правни и дефакто пазарни бариери трябва да бъдат преодолени за постигане на пълния потенциал на пощенските пазари в една отворена динамична среда”, се казва в писмото на МакГрийви.

Времето до крайния срок за изпълнение на директивата трябва да бъде използвано от заинтересованите страни за подготвяне на действителното отваряне на пазара, смята еврокомисарят. Всички остатъчни пазарни бариери трябва да бъдат премахнати и да не се поставят нови, се посочва в писмото.

Генералната дирекция “Вътрешен пазар и услуги” ще наблюдава стриктно дали директивата ще бъде прилагана в нейната цялост и дали потребителите получават ефективна и качествена пощенска услуга. Комисията ще публикува в края на 2008 година доклад за прилагането на директивата за пощите в отделните страни-членки.

ДАИТС е поканена на 24 юни в Брюксел на конференция под ръководството на еврокомисаря МакГрийви, която ще подпомогне старта на практическото изпълнение на крайния стадий на реформата на европейския пощенски пазар.

Коментар