Групата по HD DVD се саморазпусна

Групата за популяризиране на формата за видео с висока резолюция HD DVD взе решение да се саморазпусне, съобщава Register Hardware. Това означава, че официално никой вече няма да се занимава с развитието на технологията.
Организацията HD DVD Promotion Group обединяваше над 60 компании, а още толкова бяха ангажирани като асоциирани членове. Основният поддръжник на формата, японската компания Toshiba, се отказа през февруари от неговата по-нататъшна разработка.
HD-DVD капитулира пред конкурентния формат Blu-ray, зад който стои Sony. Двете японски компании водеха продължителна битка за надмощие, но повечето анализатори прогнозираха отрано победата на Blu-ray.
Sony успя да привлече на своя страна по-влиятелните филмови студия и мрежи за разпространение на видео. Именно това наклони везните към нейния формат Blu-ray.
Макар и да продаваше по-евтино своите HD DVD плейъри, Toshiba беше принудена да напусне бойното поле, поради липса на перспектива за налагания от нея формат. По оценки на анализаторите, авантюрата HD DVD ще коства на Toshiba загуби от 1 милиард долара.

Коментар