Марката на Microsoft се намирала в криза

Силата на бренда на Microsoft е отслабнала неимоверно много през последните четири години, което е индикатор, че компанията губи кредибилност и доверие сред бизнес потребителите в САЩ. Това показва скорошно проучване, направено от фирмата за пазарни проучвания CoreBrand, данни от което са публикувани от macworld.com и news.yahoo.com.
Според изследването, в което са участвали 12 000 американски мениджъри, Microsoft е паднала от позиция номер 12 в класацията за най-могъщите компании в САЩ през 2004 година до 59-то място за миналата година. През 1996 софтуерният гигант е заемал първото място сред 1200 топ компании от около 50 индустрии, казват от фирмата за проучвания.
CoreBrand измерва силата на бренда, използвайки четири критерия. Първо фирмата изчислява запознатостта на потребителите с марката на дадена компания. След като компанията получи някакво ниво на запознатост, влизат в сила другите три критерия, наречени “attributes of favorability” – цялостна репутация, възприемане на управление и инвестиционен потенциал. И макар че без съмнение брендът на Microsoft е познат на всеки човек, компанията получава много ниски оценки по останалите три критерия.
Според CoreBrand, този спад в позицията на Microsoft не е сигурен индикатор, че компанията губи своята репутация и доверието на потребителите. Въпреки това, важното е, че софтуерният гигант изпусна своите позиции за много кратък период от време, само за няколко години. А това трябва да накара компанията да се замисли и да си даде сметка за причините за спада.
Сред своите конкуренти в категорията “Компютри, Периферия и Компютърен Софтуер”, гигантът от Редмънт е на второ място след силата на бренда на IBM, а Toshiba ги следва на трета позиция. Ако тенденцията в спада на силата на бренда на Microsoft се запази, то през следващата година компанията може да бъде изпреварена в тази категория от японската корпорация.
От CoreBrand не могат да кажат точната причина, поради която репутацията на най-големия производител на софтуер в света пада толкова рязко през последните години, тъй като фирмата за изследвания не е задала този специфичен въпрос на участниците в проучването. Шефът на CoreBrand предполага, че една от причините може да се търси в слабия отклик от страна на потребителите към новата операционна система Windows Vista, а друга може да бъде хитрата рекламна кампания на Apple “I’m a Mac, I’m a PC”, която рисува Windows в неприятна светлина.
IBM, от своя страна, пострада от много по-бързо и по-болезнено падане на силата на своя бренд в началото на 90-те години на миналия век, посочват от CoreBrand и подчертават, че на компанията са били нужни цели 10 години, за да възстанови добрата репутация на своята марка. За да направи подобен обрат, Microsoft трябва да установи по-ясно визия за посоката, в която смята да поеме за в бъдеще, като сложи начело лидери, на които хората ще повярват и ще последват в промяната.
Софтуерният гигант, който през последните години диверсифицира своя бизнес отвъд продажбата на софтуерни пакети, се опитва да свърже по някакъв начин различните части – софтуер, забавление и онлайн операции – в един цялостен бизнес план. Сега компанията бърза да изясни поне една от тези свои стратегии – рекламния си онлайн бизнес, който се върти около нови услуги и оферта за закупуване на Yahoo. Само това обаче може да не е достатъчно Microsoft да подсили възприемането на своя бренд.

по темата: „Марката на Microsoft се намирала в криза”

добавете коментар...

  1. Dr. Mancho

    Open source-a mozhe bi shte napredne v specializiranite sredi, no otnositelnata slozhnost na konfigurirane pravqt dostypa ogranichen… Shto se otnasq za mac – zabravete. Sled 3 godini na OS X se vyrnah kym Windows i se rodih… Cena ot 200 Euro na vsqka nova versiq na OS X i to ezhegodno! pochti nikakyv freeware, nishto novo osven kopiran Unix i predi 2 godini Kernel panic!!! sys zaguba na cenni danni. Dotuk sys stabilnostta im.. Skoro popitah edin poznat ot HP Imate li server-i na Mac… Toi me pogledna izumeno Te i serveri li pravqt? Da – e, tova samo te si go znaqt…

  2. знайко

    репутацията на най-големия производител на софтуер в света пада толкова рязко през последните години

    Защото най-богатата фирма не може да предложи нищо от 20 години насам. Продуктите й са или куци и грозни, или заимствани, обаче опън сорса и мас-а ще ги поставят на мястото им скоро.

Коментар