Махат проверките по летищата в повечето страни от ЕС

Броени месеци, след като зоната за пътуване без паспорти в ЕС се разшири на изток, включвайки още девет страни, на 30 март бяха премахнати и граничните проверки по летищата, съобщиха от Европейската комисия.
За европейците, пътуващи между 24-те въпросни страни – независимо дали по въздух, суша или вода – граничните проверки са вече част от миналото. А посетителите в ЕС се нуждаят от само една виза, за да пътуват във всички тези страни. Правилата все още не обхващат България и Румъния, които се присъединиха към ЕС през януари 2007 г., както и Кипър.
Но не само от тази страна на Атлантика летенето става по-лесно – споразумението „Открито небе“ между ЕС и САЩ, подписано на 30 април миналата година, също влезе в сила. То премахва ограниченията за полети на пазар, на който се падат 60% от световния трафик, като се очаква да донесе на потребителите ползи в размер на 15 млрд. евро през първите пет години и да създаде общо 80 000 нови работни места в ЕС и в САЩ.
Трансатлантическите полети вече няма да са доходоносна привилегия за няколко избрани компании. Вместо това европейските и американските авиокомпании ще бъдат свободни да извършват маршрути до летища в ЕС или САЩ и от там до други дестинации.
Споразумението е част от цялостния план на ЕС за създаване на общо въздухоплавателно пространство до 2010 г., което да включва съседите на Съюза в Средиземноморието и страните пò на изток, както и САЩ.
Преговорите по второ споразумение „Открито небе“ започват в края на май, като целта е да се консолидира европейско-американският пазар на въздушния транспорт, докато е в процес на оформяне, и да се въведе по-нататъшна либерализация, посочват от Европейската комисия.

Коментар