Apple планира инвазия на пазара в Иран

Apple иска да прави сериозен бизнес в Иран, преговаря с партньори

Apple иска да прави сериозен бизнес в Иран, преговаря с партньори

Мениджъри от Apple преговарят в Лондон с потенциални дистрибутори от Иран. Компанията от Купертино планира официални доставки на iPhone в страната, съобщи Уол Стрийт Джърнъл, позовавайки се на информирани източници.

Възможността за продажби на iPhone в Иран обаче зависи от дипломатическите отношения между САЩ и режима в Техеран. Apple очевидно се подготвя да навлезе официално в Иран, ако бъдат свалени санкциите срещу страната.

Повечето компании, които искат да правят бизнес в Иран, са от Европа. Apple може да се разглежда като изключение от това правило. Твърди се, че хората на Тим Кук търсят т.нар. премиум риселъри (Apple Premium Reseller) и, че компанията не планира да отваря фирмени магазини Apple Store в близкоизточната страна.

Първоначално Apple може да заложи на франчайзинг, т.е. ще бъдат създадени търговски вериги, които продават само продукти на Apple. Подобна стратегия компанията прилага в страни от Европа и Азия.

Много азиатски производители, конкуренти на Apple, вече успешно търгуват на иранския пазар, така че плановете на американската компания да се намеси там въпреки сложната политическа конюнктура не са изненадващи.

Коментари по темата: „Apple планира инвазия на пазара в Иран”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Това е последна възможност за Apple. Поради падането на цената на петрола то Иран ще има недостиг на долари и така няма да може да купува от Apple може би след 1-2 години. Ще се принуди да премина на “бартерна” търговия (т. е. с използване на локалните си валути на търгуващите страни), каквато вече правят Русия с Китай и Япония с Китай.

    Ако сега Apple не направи големия удар, то догодина вероятно ще е мнооого късно.

Коментар