Microsoft и Intel ще субсидират евтини компютри

windows_pc_ins

На пазара се очакват евтини десктоп и моноблок компютри с Windows 8.1

Microsoft и Intel ще субсидират настолните компютри от начално ниво, работещи под управление на операционна система „Windows 8.1 with Bing”, която се предлага евтино на производителите.

Очаква се подобни десктоп системи с процесор Celeron J1900, 2GB оперативна памет и твърд диск 250GB да струват по 199 долара, съобщи Digitimes.com.

В допълнение, двете компании ще субсидират и 18,5-инчови несензорни моноблок компютри (всичко в едно). Конфигурации с четириядрен процесор Celeron J1900 (Bay Trail-D) ще се продават на цени от 349 долара.

Подобен ход от страна на лагера Wintel е продиктуван от агресивната политика на Google да налага т.нар. Chromebox компютри на РС пазара, така както направи при лаптопите, където хромбуците вече имат немалък дял. Microsoft се надява с новата инициатива за субсидиране на евтините настолни компютри да защити традиционно силните си позиции на този пазар.

Intel, от своя страна, извлича полза от конкуренцията между различните операционни системи, тъй като неговите процесори се ползват не само на 80% от Windows компютрите, но също така на ноутбуци и десктопи с Chrome OS.

Коментари по темата: „Microsoft и Intel ще субсидират евтини компютри”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    $200 не е толкова малко. Като приспаднем цената на диска $29.85, то за останалото остава около $170. Иначе един хакерски ARM компютър с 1GB RAM може да се намери за под 100 лева, при това с включен ДДС!!!

  2. @_@

    Айде, и тоя сектор замина 😀

Коментар