CBN: България се утвърждава като софтуерна дестинация

България e на път да бъде призната като дестинация за софтуерен бизнес, според анализ на CBN

България e на път да бъде призната като дестинация за софтуерен бизнес, според анализ на CBN

Трите най-бързо развиващи се технологични сектори в България са софтуерният, контактните центрове и доставчиците на интернет услуги, сочат резултатите от класацията CBNTop100, изготвена от агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

За последните пет кризисни години се наблюдава забавяне в динамиката на развитие на ИКТ компаниите в бизнеса с компютърен, офис и телеком хардуер, телеком и компютърни услуги.

През 2008 софтуерният бизнес е на второ място с 18 класирани компании. Пет години по-късно – през 2013-та общо 30 софтуерни фирми са в CBNTop100 и секторът е недостижим на първото място. България вече е открита и на път да бъде призната като дестинация за софтуерен бизнес, коментираха от CBN.

Най-динамично развиващият се технологичен сектор се оказва бизнесът с контактни центрове. От едва 2 класирани компании в CBNTop100 през 2008 година фирмите в сектора се увеличават до цели 10 през 2013-та и той заема трето място по брой класирани участници от всички десет технологични сектори.

Изоставането в сравнителната динамика на развитие на бизнеса с хардуер и услуги се дължи, според CBN, основно на намалелите и донякъде хаотични като цяло капиталови инвестиции както в публичния сектор, така и в едрия и среден бизнес, а напоследък и във финансовата индустрия в България.

Увеличаването на инвестициите в хардуер и софтуер в инфраструктурата на страната тепърва предстои и въпросът според CBN е не дали, а кога и още по-важно – в каква посока ще бъдат инвестициите.

Анализът на агенцията показва, че мобилните решения, дейта центровете и облачните услуги са нещо ново за България и пазарът тепърва ще се настройва към тях.

Коментар