Разрешиха мобилни телефони на кубинците

Правителството на новия кубински президент Раул Кастро обяви в края на миналата седмица, че ще позволи на обикновените кубински граждани да ползват мобилни телефони, съобщиха световните агенции. Досега този лукс беше запазен само за кубинци, работещи за чужди фирми или заемащи ключови постове в държавната администрация.

Решението оправда надеждите на мнозина за по-голяма свобода на острова, след като 76-годишният Раул Кастро наследи своя по-възрастен брат Фидел на президентския пост миналия месец.

И преди някои кубинци успяваха да заобиколят забраната с помощта на чужденци, които подписваха договори вместо тях. Но въпреки това мобилните телефони в Куба са далеч по-рядко срещани в сравнение с другите страни от Латинска Америка, макар че по данни на агенция Ройтерс кубинската мобилна мрежа е най-евтината в региона.

Телекомуникационният монополист ETECSA (Empresa de Telecomunicaciones de Cuba S.A.) съобщи, че ще позволи на обикновените граждани да подписват предплатени договори в конвертируеми кубински песос, с които се разплащат туристи и чужденци. Те са 24 пъти по-скъпи от обикновените песос, получавани от държавните служители в страната.

Услуга в конвертируеми песос вероятно ще бъде твърде скъпа за много кубински граждани, но от ETECSA твърдят, че тези приходи ще позволят да се подобрят фиксираните телекомуникационни системи и евентуално да се разширят услугите, които компанията предлага в обикновени песос. ETECSA е смесено предприятие, което оперира с чуждестранен капитал от италианската комуникационна компания Italcom.

Декретът беше публикуван в малко черно каре на втора страница на вестника на кубинската комунистическа партия “Гранма”.

В средата на март на кубинците беше разрешено да купуват компютри, DVD устройства и видеоплейъри. Очаква се през 2009 г. да бъде свалена забраната за продажба на климатици, а през 2010 – на тостери.

Коментар