Китай реже данъците за производители на чипове

Правителството на Китай въвежда данъчни преференции, за да насърчи развитието на микроелектрониката в страната. Всеки производител, който инвестира 263 милиона долара или използва технологичен процес под границата от 0,25 микрона, ще плаща с 15% по-малко данъци, съобщават различни източници.

Компаниите, които инвестират в дългосрочни проекти, свързани с производство на чипове под 0,25-микронната бариера, ще бъдат изцяло освободени от данъци за 5-годишен период. Когато започнат да печелят, тези производители ще плащат данък в размер на 50% от нормалния.

От преференциите ще се възползват компании като Hua Hong NEC (HHNEC), Grace Semiconductor Manufacturing Corporation (GSMC) и Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC). Всички те развиват полупроводниково производство в големи количества, като използват 300-мм силициеви пластини.

Правителството на Китай очаква по този начин да стимулира производството на чипове за битова електроника от местните компании, за да насити огромния пазар за микросхеми.

Коментар