Стартира регионално състезание за иновации

Състезание за иновации във високите технологии организират Българският институт за мениджмънт и технологии (БИМТ), Софийският университет „Св. Климент Охридски” и Българският ИКТ клъстер. NOVATech 2008 се спонсoрира от Intel Education и е част от глобална инициатива съвместно с университета Berkeley, Калифорния за насърчаване на идеите в областта на технологиите.
Състезанието се провежда ежегодно в осем точки по света, включително за региона на Централна и Източна Европа. Предвидени са два етапа, първият от които е националната надпревара в края на юни, като от участниците в нея са очаква да предложат проектите си под формата на резюме в електронен вид на английски език до 15 май и подробен бизнес план до 15 юни.
Проектите на кандидатстващите отбори трябва да представят идеи за приложение на нови технологии в категориите: полупроводници, производство и хардуер, мобилни и безжични технологии, дигитални технологии и електроника за бита, софтуер за масова продажба и потребление, софтуер и информационни технологии за предприятия, генериране на енергия и мощност, нанотехнологии и биотехнологии.
Най-добрите отбори ще се състезават на регионалните полуфинали, където ще ги оценява жури от световни и регионални експерти от академичните и бизнес среди.
В регионалния кръг от състезанието NOVATech участват България, Гърция, Изрел, Полша, Словакия, Румъния, Турция, Унгария и Чехия. Голямата награда, осигурена от инициативата Intel Education, е в размер на 20 000 долара. Финалистите ще се състезават и за втора награда от 10 000 долара, а наградата на публиката е в размер на 2 500 долара.
Двата най-добри проекта получават възможност за участие в световните финали в Berkeley, Калифорния през октомври 2008 година.

Коментар