Windows алтернативата ReactOS поддържа NTFS

ReactOS ще може да работи с приложенията за Windows и да ползва нейните драйвери

ReactOS ще може да работи с приложенията за Windows и да ползва нейните драйвери

Напредва разработката на безплатна операционна система ReactOS, съвместима с Windows. Новата ОС ще може да работи с приложенията за Windows и да ползва нейните драйвери.

ReactOS е проект, който датира от 1998 г. Макар че системата все още е на етап „алфа”, тя работи сравнително стабилно и постоянно се усъвършенства, съобщи Phoronix.com.

Наскоро разработчикът добави поддръжка на дялове, форматирани във файловата система NTFS, която е най-популярна в момента, тъй като се използва във всички версии на Windows. Спецификациите на NTFS обаче не са достъпни за широката аудитория, така че подходът на ReactOS e доста смел.

Към момента системата поддържа само четене. Функцията за запис е доста трудна за реализиране, но разработчикът обещава да я добави във версия 0.5.0 на ReactOS.

Същевременно, тече активна работа по внедряване в ReactOS на „Plug and Play” и WDM-модели на драйвери, с което съществено ще бъдат разширени нейните възможности.

Коментари по темата: „Windows алтернативата ReactOS поддържа NTFS”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Венци не четеш внимателно какво пиша! Не говоря, че Windows ще ползва други файлови системи. Пиша, че ReactOS може без проблем да го прави!

  2. Венци

    Драгомире, Windows не ти е като Linux-a ей така да си сменяш всякакви файлови системи. Виндоуса е направен да работи само на FAT и на NTFS.

  3. Драгомир

    С новите Windows бози на MS този почти позабравен от масовата общественост проект може скоро да намери място в корпоративния сектор. Там имат много софтуер, проектиран да работи на XP, който все повече става несъвместим със съвременните Windows-и, които при това и не тръгват на по-старите компютри.

    Ако записването на NTFS е сложно, то разработчиците няма и нужда да си губят времето с него. Много по-добре ще е да се препоръчва записване в друг дял на диска, форматиран с “човешка” файлова система. А софтуерът на ReactOS трябва да обединява виртуално двата дяла, все едно са един с едно дърво на файловете.

Коментар