Парализирани мишки ходят отново с помощта на ИТ

Парализиран плъх стъпва под контрола на софтуер и компютър

Парализиран плъх стъпва под контрола на софтуер и компютър

Странна гледка е: парализиран плъх ходи на задните си крака в точен ритъм, контролиран от компютър.

Ново проучване на изследователи от Ecole Polytechnique Federale в Лозана разкри последните достижения на усилията за използване на електроника за възстановяване на флуидните, реалистични движения на парализираните животни.

Изследването е част от по-мащабна програма, която цели да помогне на парализираните хора ходят отново чрез стимулиране на гръбначния им мозък с фини електрически импулси. Тези сигнали могат да заменят командите, които обикновено биват изпращани от мозъка, но биват прекъснати при контузия на гръбначния стълб.

По-рано тази година изследователи от Университета в Луисвил и Университета на Калифорния разказаха за четирима мъже, които са били парализирани от години, но се оказало, че са в състояние да си възвърнат движение на ходилата, бедрата, глезените, ръцете – и дори да стоят прави – използвайки имплантирано устройство, което стимулира гръбначния им мозък. Тази техника е наречена епидурална стимулиране.

Едно ограничение пред епидуралната стимулация е това, че електрическите импулси не произвеждат комплексно, координирано движение. Освен това във всички изпитания с хора стимулаторите се контролират ръчно. Точно тук новата система би могла да се намеси.

След заснемане на плъховете, докато вървят, швейцарските учени са подали кадрите към софтуер, който бързо анализира модела на движение и необходимия модел на стимулация, който може да „произведе” синхронизирани стъпкови движения. Подобна система би могла да помогне на човек да върви равномерно и да и поддържа баланса си.

За да постигнат тези резултати, швейцарските учени първо прекъснали гръбначните мозъци на половин дузина плъхове, а след това имплантирани гъвкави електроди в долната част на гръбначните им мозъци. На животните било дадено лекарство със серотонин, което помага на гръбначния мозък да комуникира с краката – вещество, което се губи след контузия.

Поддържани от малки сбруи, плъховете били поставени на бягаща пътечка или на писта с препятствия. Всеки от тях изминал поне хиляда последователни стъпки и успешно преминал през стълби с размер, подходящ за този вид гризачи. Сега екипът се надява скоро да може да тества своите идеи с помощта на доброволци.

Коментари по темата: „Парализирани мишки ходят отново с помощта на ИТ”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Интересно добре измислено но утре така ако тръгне и Terminator кво правим тогава със тия технологии няма граници и това до някаде ще ни унищожи.
    respect

Коментар