Машина превръща Кока Кола в питейна вода

Напитката Кока Кола е абсолютно навсякъде, но питейната вода може да се окаже трудна за намиране. Хелмут Смитс е решил да се възползва от това противоречие и създал машина, която превръща бутилираната течност в чиста, здравословна питейна вода.

Машината, наречена „Истинското нещо”, бе представена на изложението Dutch Design Week. Хелмут Смитс е разработил устройството заедно със студента от Университета в Амстердам – Мартиен Вубдеман. Стъпвайки на базовия процес на дестилация, машината използва Кока-Кола за производство на водна пара, която се събира в отделна чаша.

За повечето хора тази машина вероятно изглежда безумно творение на луд човек, безсмислена и безполезна. Но, според Смитс, това е добър повод да се замислим за своето потребление и своите приоритети, пише GreenTech.bg.

„Аз не съм планирал да превърна всичката Кока Кола в света отново във вода, а просто искам хората да се замислят за това как ние, хората, създаваме света около нас и да си зададем някои въпроси”, казва Смитс. Идеята му хрумнала, докато се опитвал да погледне на света през очите на дете или на извънземно – и видял странни неща, които ние приемаме за даденост.

„Когато разберем, че Кока Кола е просто една мръсна кафява вода, разбираме колко е срамно да пилеем ценен ресурс, особено когато открием, че в някои райони на света хората имат по-добър достъп до Кока Кола, отколкото до чиста вода”, казва Смитс.

Коментари по темата: „Машина превръща Кока Кола в питейна вода”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Идеята не е в прагматичността на устройството, а в посланието – с глупостта си хрантутим паразитиращи концерни, който подменят здравите ни ценности с фалшиви.

  2. Иван

    Ако намери начин да превърне питейната вода в кока кола
    веднага ще стане милионер.

  3. Драгомир

    Безумно творение е това, защото процесът на дестилация чрез изпаряване е изключително енергоемък. Освен ако системата не е проектирана да се захранва чрез концентриране на слънчева светлина.
    Иначе това, че кока-кола е боклук – това лично отдавна го знам и не пия това нещо (освен ако ме черпят и не искам да обиждам – не съм фанатик)…

Коментар