Firefox чества 10-годишен юбилей

Табовете имат голяма заслуга за утвърждаване на Firefox като един от най-популярните браузъри

Табовете имат голяма заслуга за утвърждаване на Firefox като един от най-популярните браузъри

Firefox навърши тази седмица десет години, припомни Mozilla. Идеята за създаване на браузър с интерфейс на езика XUL възниква през 2002 г., а две години по-късно излиза първата стабилна версия на приложението.

Удачно решение, което благоприятства развитието на Firefox, са т.нар. табове, в които се показват отворените уеб страници. Подобна концепция беше реализирана и в браузъра Galeon, но той отпадна от играта поради проблеми със стабилността и конфликти между разработчиците.

Първоначално проектът се нарича Phoenix, но това име се оказва проблемно заради съществува търговска марка. По-късно браузърът се сдобива с името Firebird, което също влиза в конфликт, този път с едноименната система за управление на бази данни.

Накрая, разработчиците избират името Firefox, което се запазва и до днес. В момента браузърът на Mozilla е трети по популярност в света. Пред него са само Chrome на Google и Internet Explorer на Microsoft.

Коментари по темата: „Firefox чества 10-годишен юбилей”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    И в чест на десетгодишнината, за честито на потребителите, Мозила спря поддръжката на смарткартите, така че при ъпдейта към 33-та версия милиони потребители бяха изведнъж отрязани от електронното си банкиране.

Коментар