Създадоха музикален файл 1000 пъти по-малък от MP3

Изследователи от университета в Рочестър обявиха, че са намерили начин да възпроизвеждат музика в компютърен файл, който е 1000 пъти по-малък от висококачествен MP3 файл. Учените са демонстрирали своята работа, кодирайки 20-секундно изпълнение на кларинет във файл, по-малък от 1 килобайт.
Използваната техника не е свързана с технологията за аудио записване, съобщава informationweek.com. Тя по-скоро пресъздава кларинетното соло изпълнение по същия начин, по който пиано плеърът пресъздава част от музикалното произведение на перфорираната хартия.
Различното е, че в допълнение към това новата технология пресъздава не само нотите, но и начина, по който плеърът ги изсвирва.
Марк Боко, професор по електрическо и компютърно инженерство и един от създателите на технологията, предполага, че бъдещето на музикалното представяне ще се основава повече на точното възпроизвеждане на певците, отколкото на записването им.
Професорът, заедно със своите асистенти, е програмирал един компютър да наподобява свирене с пръсти на кларинет, налягане на дъха и налягане на устните, след което е използвал тази информация, за да моделира звука на техния модел на виртуален кларинет.
Използвайки програмираните знания за кларинети и кларинетни плеъри, подходът на професор Боко избягва нуждата да се взима музикален образец хиляди пъти за една секунда на музикалното произведение, което всъщност е причината аудио файлове да са толкова големи, тъй като така се генерира голямо количество данни.
Учените се надяват, че тяхната работа ще доведе до много по-впечатляваща електронно и компютърно генерирана музика. Екипът изследователи предвижда, че технологията ще може с времето да постигне и по-естествено възпроизвеждане на гласовете на изпълнителите.
Техниката на учените все още не е съвършена, но те очакват, че алгоритмите им за музикален синтез ще станат по-точни.

по темата: „Създадоха музикален файл 1000 пъти по-малък от MP3”

добавете коментар...

  1. paro

    А този начин на обработка на файловете не неше ли точно midi format.

Коментар