18-годишен аутист-хакер краде $20 млн.

Новозеландският тийнейджър Оуен Тор Уокър се е признал виновен по шест точки от обвинение, отнасящо се до използване на компютри за незаконни цели, притежаване на софтуер за извършване на престъпления и неоторизиран достъп до чужди компютърни системи, съобщава BBC News. Младежът е обвинен в ръководство на международна мрежа от кибер престъпници, които са проникнали в повече от един милион компютри и са ги използвали за кражбата на поне 20,4 млн. долара от частни банкови сметки.
Уокър е бил задържан през ноември миналата година по време на международната операция Operation Bot Roast II, проведена под ръководството на ФБР при разследване на така наречените мрежи от ботове – компютри, попаднали под контрола на хакери. Тези мрежи могат да се контролират в интернет само от един компютър. Заразените със зловреден софтуер компютри събират информация за номера на кредитни карти, подробности за банкови сметки, потребителски имена и пароли.
Представители на полицията в Нова Зеландия са заявили, че още в училище Уокър е разработил криптиран вирус, който антивирусните програми не можели да открият. Хакерите обединявали заразените с нея компютри в мрежа от ботове и ги използвали за получаване на достъп до частни банкови сметки и кражба на данни от кредитни карти.
Тийнейджърът се е признал за виновен и може да получи до пет години затвор. Присъдата ще бъде произнесена през май тази година.
Уокър е жител на град Хамилтън, Нова Зеландия. За него е известно, че страда от синдрома на Аспергер – невробиологично разстройство от аутистичния спектър, което може да доведе до дефицити в емоционалните и социални умения. Въпреки че пациентите имат нормален интелект, някои могат да проявят изключителен талант в специфична област.

Коментар