Одобриха отворения формат на Microsoft

Microsoft спечели най-накрая борбата за одобряване на нейния отворен формат за документи като международен стандарт. Това драстично увеличи шансовете на компанията да печели правителствени договори и да се справи с поддръжниците на конкурентния отворен формат.

OpenDoc Society, откъдето подкрепят мнението, че форматът Office Open XML (OOXML) на софтуерния гигант все още е незрял за сертифициране от ISO, публикува на своя уеб сайт информацията, че Microsoft най-накрая е постигнала своето.

От компанията приветстваха решението, за което изтече информация още преди да бъде направено официално изявление от страна на ISO. Форматът OOXML вече ще може да се конкурира наравно с другите отворени документни стандарти, съобщава silicon.com.

Поддръжниците на основния конкурент – Open Document Format (ODF), който вече има сертификат на ISO и е широко използван, казват, че множеството формати правят безсмислено съществуването на стандарти, което пък ще помогне на Microsoft да приклещи още по-здраво потребителите на компютри.

Софтуерният гигант беше повел инициатива за бързо получаване на одобрение от ISO чрез европейската организация за стандарти ECMA, но загуби на първото гласуване през септември миналата година. Според правилата за кандидатстване за одобрение на стандарт обаче, Microsoft имаше право да изисква повторно гласуване, което се състоя в края на миналия месец.

Вторият период за гласуване приключи на 29 март, като в резултат на него компанията спечели подкрепата на 86% от имащите право на глас държави и 75% от т.нар. P-членове. Правилата за получаване на сертификат изискват спечелване на две трети от гласовете именно на тези членове.

Сред гласувалите в полза на OOXML са Германия, Япония, Великобритания и САЩ, показва списъкът на OpenDoc Society. Едни от големите противници на формата са били Китай, Русия и Индия.

Процесът за одобряване на OOXML е поставил Международната организация за стандартизация (ISO) в изключително трудно положение. Държавите-членки е трябвало да разгледат и разучат цели 6000 страници с код, който дефинира OOXML. След това ISO е трябвало да се справи с над хиляда точки от дневния ред, свързан с повторното гласуване, чиято цел е била да спомогне за постигане на консенсус по спорните въпроси.

Open Document Format има само 860 страници с определящ код, което е една от причините много експерти да смятат, че няма да бъде възможна пълна съвместимост между двата формата. Наскоро Microsoft публично прие с отворени обятия идеята за съвместимост между ODF и OOXML.

Коментари по темата: „Одобриха отворения формат на Microsoft”

добавете коментар...

  1. !!!

    Сори за отклонението, но с една молба.

    Може ли да предупредите в статия хората за следното.

    По бг аукционите е пълно с флашки ментета /както и по чужди сайтове/. Купих една 8G и изгорях. Повреждат файловете или както споделя един почтен продавач:
    Уж я купих за 4GB, но след като получих няколко броя реших да ги проверя една по една и разбрах, че са флашки полументе. Отворих една от тях и погледнах, че чипа е на SAMSUNG. Значи USB флашката може да записва всякакъв вид фаилове до 2GB, но след това каквото и да и сложиш да кажем филми или мп3-ки файловете са повредени.

    В момента много хора купуват от същите и не знаят че ги лъжат.

    Благодаря.

Коментар