Sharp свива бизнеса си в Европа

Словашка компания купува завода за телевизори на Sharp в Полша

Словашка компания купува завода за телевизори на Sharp в Полша

Японският производител на електроника Sharp обяви съкращения на персонала си в Европа. Компанията планира да освободи част от служителите и да прехвърли бизнес към местни партньори.

Така например, словашката Universal Media Corporation (UMC) взе правата за производство на LCD телевизори, аудио и видео техника с марката Sharp. Японската компания, от своя страна, ще поддържа партньора си в разработката на продукти.

По-рано тази година се появиха информации, че Sharp може да прехвърли ТВ бизнеса си на тайванската TPV Technology, която произвежда телевизори с марката Philips. Преговорите между двете компании обаче бяха неуспешни и Sharp подписа договор с UMC.

Словаците ще купят от Sharp полския й завод за производство на телевизори, съобщи Nikkei. Очаква се сделката да приключи до края на 2014 г., като финансовите параметри остават неизвестни.

Sharp прекратява продажбите в Европа и на битова техника, вкл. микровълнови печки и други уреди. Този бизнес се поема от турската компания Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret AS, която от 1 януари 2015 г. ще произвежда и продава битова техника с марката Sharp в Европа.

Старията континент носи само 5% от общите приходи на Sharp, отбелязва Ройтерс. Започналата реорганизация ще доведе до ликвидиране на 300 работни места на Стария континент.

Коментар