ФБР: Изоставаме от китайските хакери

Има два вида големи компании в САЩ: такива, които са били хакнати от китайците, и такива, които не знаят, че са били хакнати от китайците, каза директорът на ФБР Джеймс Коми

Има два вида големи компании в САЩ: такива, които са били хакнати от китайците, и такива, които не знаят, че са били хакнати от китайците, каза директорът на ФБР Джеймс Коми

Успехът на китайските хакери не се дължи на техните умения, а на честотата на атаките, които провеждат, заяви неотдавна директорът на ФБР Джеймс Коми в интервю за „60 Minutes”.

Китай е считан от американците за най-големия кибер противник на САЩ. Коми не посочи кои точно страни попадат в Топ 5 на онлайн враговете, но постави Китай в горната част на списъка. По неговите думи, китайските хакери крадат всичко, свързано с нови технологии, за да си спестят разработките.

„Има два вида големи компании в САЩ: такива, които са били хакнати от китайците, и такива, които не знаят, че са били хакнати от китайците”, каза директорът на ФБР.

Джеймс Коми описва поведението на китайските хакери по следния начин: „Тяхната стратегия изглежда е: да бъдем навсякъде, през цялото време и така няма начин да ни спрат”. Той ги оприличава на „пиян крадец”, който оставя след себе си всички видове улики.

За китайците е интересна всяка информация, която ще им спести труда да изобретяват, т.е. всичко, което могат да крадат и копират, смята още Коми. Финансовите загуби, генерирани от китайските хакери, не могат да се измерят, но САЩ харчат милиарди долари за справяне с този проблем.

ФБР все още изостава от хакерите, когато става въпрос за противодействие на киберпрестъпната дейност, признава шефът на спецслужбата. Въпреки че е постигнат голям напредък през последните години, ФБР все още трябва да предприеме някои стъпки, за да се справя по-добре.

Джеймс Коми сравни „добрите и лошите момчета” с футболни отбори, които играят в различни лиги. „Ние сме в гимназиалното първенство – разгръщаме се, минаваме добре, но лошите се движат със скоростта от Световната купа, така че ние трябва да се подобрим”, казва той.

Намаляването на онлайн престъпленията не е отговорност само на специалните служби. Потребителите също могат да се защитават срещу кибер атаки, като обръщат повече внимание на имейлите с прикачени файлове, идващи от неизвестни лица, смята Коми.

Въпреки че Китай е нарочен за най-голям хакер, последните събития дават поводи на САЩ да подозират и Русия в организиране на атаки срещу големи американски корпорации. Ако се докаже, че атаката срещу JP Morgan Chase е ръководена от руски хакери, това ще означава, че те не са аматьори в проникването в чужди системи, тъй като зловредният софтуер е бил в компютрите на банката цели два месеца, преди да бъде открит.

Коментари по темата: „ФБР: Изоставаме от китайските хакери”

добавете коментар...

  1. dfgfd

    If you can’t beat them, be some of them

Коментар