Силен бизнес в региона ЕМЕА осигури високи печалби на Oracle

Значително търсене на продукти и услуги в Европа, Близкия Изток и Африка (ЕМЕА) отчете софтуерният гигант Oracle. Печалбата на корпорацията през третото тримесечие на финансовата 2008 е нараснала с 30 на сто в сравнение със същия период за предходната година, според общоприетите счетоводни стандарти на САЩ. 
Чистата печалба за тримесечието възлиза на 1.34 млрд. щ. д. или 26 цента на акция,   в сравнение с 1.03 млрд. щ.д. или 20 цента на акция през същото тримесечие на 2007 г., съобщиха от корпорацията. Общите приходи за периода бележат увеличение в размер на 21% и достигат 5.3 млрд. щ.д.
Приходите от софтуер за третото тримесечие растат с 21 на сто и достигат 4.2 млрд. щ.д., а приходите от нови лицензи са в размер на 1.6 млрд. щ.д., което е 16 %. Продажбите на лицензи за бази данни и мидълуеър са се увеличили с 20%, а приходите от лицензи за бизнес приложения – със 7 на сто.
2.6 млрд. щ.д. достигат приходите на Oracle от подновяване на лицензи и продуктова поддръжка, което е ръст от 25%. Приходите от техническо обслужване бележат увеличение от 21 на сто и достигат 1.1 млрд. щ.д., в сравнение със същия период на финансовата 2007 г.
Oracle EMEA обяви 26 на сто увеличение на приходите за тримесечието. Компанията отчита нараснало търсене от страна на големи фирми и по-малки предприятия от производството, финансите, комуникациите, търговията, които избират да работят или разширяват внедряването на Oracle Database, Oracle Fusion Middleware и Oracle Applications. Много от клиентите в ЕМЕА, използващи приложения на Oracle, добавят и допълнителни продукти към съществуващите системи.
"Нашите оперативни маржове понастоящем са много по-високи от тези на конкурентите, включително от тези на Майкрософт", заяви главният изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън.

Коментар