Център за данни ще отоплява басейн

Нов компютърен център в Швейцария ще използва по уникален начин топлината, отделяна от неговите сървъри и комуникационно оборудване. Топлият въздух ще бъде изведен да стига до близкия басейн с цел да загрява водата в него, съобщи msnbc.msn.com.

По принцип, когато компютърните компании говорят за “озеленяване” на своите гълтащи енергия и бълващи топлина центрове за данни, това обикновено означава захранване на центровете с възстановими ресурси или използване на по-енергийно ефикасни сървъри. В редки случаи отделяната от работата на компютрите топлина се използва за нуждите на близко намиращите се офиси.

За пръв път обаче от този вид топлинна енергия ще се възползва басейнът на швейцарския град Уитикон, близо до Цюрих, където наскоро IBM построи свой център за данни, обслужващ GIB-Services AG. Както всички центрове за данни, така и този ще разполага с климатици, които ще духат студен въздух към компютрите и ще изпомпват горещия извън центъра, за да им попречат да се загреят до максималната си температура, която е около 70 градуса по Целзий.

Обикновено горещият въздух се изкарва извън сградата и бива похабяван. В центъра за данни в град Уитикон обаче той ще излиза от сградата по специални тръби и ще бъде използван за затопляне на водата, с която се пълни близко намиращият се басейн. Градската управа ще покрие разходите, отнасящи се до оборудването за свързване на центъра за данни с басейна, като в замяна на това ще използва безплатно топлината.

От IBM казват, че швейцарският проект трябва да послужи за пример на останалите компании. Новият център за данни в Уитикон отделя достатъчно горещ въздух, за да отоплява до 80 къщи, допълват от компютърния гигант.

Коментар