САЩ се “стискат” за визите H-1B

От 1 април започна приемането на молби за издаване на работни визи за висококвалифицирани чужденци по имиграционна програма, която се превърна в център на дискусии в американския конгрес.

Федералните власти ще приемат заявления от работодатели за 65 000 временни работни визи, известни като H-1B, които ще бъдат валидни от 1 октомври, съобщи Ню Йорк Таймс. Миналата година агенцията още на първия ден получи молби, които покриха годишната квота за такива разрешения. Близо половината от подадените заявление бяха отхвърлени поради изчерпване на лимита.

Технологичните компании предупреждаваха конгреса да увеличи годишния лимит с довода, че страдат от огромен дефицит от компютърни инженери и софтуерни специалисти. Но някои сенатори се възпротивиха на тяхното искане, като казаха, че чужди компании използват програмата за назначаване на специалисти, които конкурират американците и намаляват работните заплати.

Имиграционната служба обяви, че ще приема заявления за визи тип H-1B в продължение на пет работни дни до 7 април включително. В средата на април ще се проведе компютъризирана лотария, която да избере около 65 000 кандидати. За първи път тази година агенцията изрично е забранила на компаниите да подават повече от едно заявление за един и същи кандидат.

Визите H-1B дават разрешение за работа на чужденци, за предпочитане с висше образование или докторати, за първоначален период от три години, който може да се поднови с още три години. Целта е да се помогне на американските компании да попълнят дефицита от образовани и квалифицирани служители.

Технологичните компании все по-често изразяват несъгласието си с ограниченията за визи H-1B и метода за избор чрез лотария. Миналата година Бил Гейтс заяви пред комитета по наука и технология, че сегашната система “затруднява изключително много американските фирми при привличането и задържането на висококвалифицирани емигранти”.

Коментар