Мъжете хем мамят повече, хем са жертвите в нета

Стойността на интернет измамите, жертва на които са американски граждани, е достигнала 239 милиона долара през миналата година, сочи нов доклад на ФБР, данни от който изнася агенция Франс Прес.
Увеличението спрямо 2006 година е с над 40 милиона долара. Близо 207 хиляди души са съобщили, че са жертви на интернет измами, като броят на пострадалите е намалял с около 500 спрямо 2006.
Най-разпространеното престъпление в интернет е измамата със стоки, поръчани от онлайн магазини – те или не се доставят, или са с влошено качество. Все по-популярни в последно време стават и схемите за предлагане на работа по домовете, фанансовите пирамиди, измамите чрез сайтове за запознанства и благотворителност.
Като технология за извършване на интернет престъпления най-използван е спамът, посочват от ФБР. Мъжете пък се оказват много по-удобни жертви за кибер мошениците – три четвърти от измамените са именно представители на силния пол. Това обаче не значи, че мъжете са по-доверчиви, а отразява факта, че те пазаруват повече онлайн, отколкото жените.
Средно 765 долара се пада на мъж в интернет измамите, докато при жените тази стойност е 552 долара. В около 40% от случаите престъплението е в диапазона от 100 до 1000 долара; в 12% – от 5 до 100 хиляди долара; и в 0,4% от случаите измамите надвишават $100 000.

Освен че доминират жертвите, мъжете са болшинство и в средите на кибер престъпниците. Повечето от тях действат в икономически по-развитите райони на САЩ – най-вече в Калифорния, Флорида и Ню Йорк, както и в държави като Великобритания, Канада, Италия, Нигерия и северната ни съседка Румъния.

Коментар