Asus иска да влезе в Топ 3 при ноутбуците

Asus прогнозира ръст в продажбите на ноутбуци, таблети и смартфони през настоящата и следващата година (снимка: CNET)

Asus прогнозира ръст в продажбите на ноутбуци, таблети и смартфони през настоящата и следващата година (снимка: CNET)

Високи цели преследва тайванският производител на лаптопи Asus. Компанията очаква ръст в основните продуктови категории и място в Топ 3 при ноутбуците.

На конференция с инвеститори ръководството на Asus заяви, че очаква продажбите на лаптопи, вкл. хибридни модели, известни още като трансформъри, да достигнат 20,1 млн. тази година, което е ръст от 6,9%.

През 2015 г. компанията ще преследва 5% ръст, който ще й осигури трето място на световния пазар за лаптопи, отстъпвайки на Lenovo и HP.

В допълнение, през настоящата година Asus ще достави 8 млн. смартфона  ZenFone, а през 2015 г. се надява да удвои този резултат, фокусирана на пазарите в САЩ и Китай.

Що се отнася до таблетите, Asus очаква обемът на продажбите й тази година да достигне 9,4 млн. броя, а през следващата да отбележи ръст от 20%, предаде digitimes.com.

Очакваната печалба на Asus през 2014 г. е около $3,75 млрд., като приносът на ноутбуците в нея се определя на 57%. Дънните платки и графичните ускорители генерират 13%, смартфоните – 10%, а таблетите – 8%.

Според анализатори обаче, плановете за ръст на Asus при смартфоните могат да бъдат осуетени от младата и агресивна китайска компания Xiaomi, която вече излиза на глобалния пазар.

Коментар