Nokia се завръща с Android таблета N1

N1 е изпълнен в алуминиев корпус, има екран с диагонал 7,9 инча и е дебел само 6,9 мм

N1 е изпълнен в алуминиев корпус, има екран с диагонал 7,9 инча и е дебел само 6,9 мм

Nokia се завръща на пазара за мобилни устройства. Компанията обяви днес таблета Nokia N1 – устройство под управление на операционна система Android, което ще се произвежда, дистрибутира и продава от партньори.

Съгласно условията на сделката с Microsoft, финландската компания няма право да пуска смартфони с марката Nokia до края на 2016 г. и обикновени телефони с този бранд през следващото десетилетие. Nokia обаче може да извлече полза от наложеното име с други типове устройства, например таблети, като ги лицензира на външни производители.

„Ще лицензираме нашия бранд в други области, с изключение на двете, за които това е забранено. Ще започнем още през това тримесечие”, заяви наскоро пред The Verge президентът на компанията Рамзи Хайдамус. По неговите думи, Nokia има доходоносен бранд, който в момента губи стойност, но компанията ще обърне тази тенденция.

N1 стъпва на четириядрен процесор Intel Atom с тактова честота 2,4GHz

N1 стъпва на четириядрен процесор Intel Atom с тактова честота 2,4GHz

N1 е изпълнен в алуминиев корпус, има екран с диагонал 7,9 инча и е дебел само 6,9 мм. Моделът стъпва на четириядрен процесор Intel Atom с тактова честота 2,4GHz и ще се предлага с операционна система Android Lollipop.

Компанията набляга на интуитивния фирмен интерфейс Nokia Z с възможности за предугаждане на действията на потребителя, стилния дизайн и лекотата на ползване на устройството.

N1 се очаква на пазара през първото тримесечие на 2015 г. в Китай от лицензирани партньори на Nokia, които произвеждат, дистрибутират и продават новия таблет. Очакваната цена на N1 е 249 долара преди данъци. По-късно моделът ще излезе и на други пазари.

В допълнение към бранда Nokia, финландската компания лицензира дизайна и софтуера Z Launcher. Устройствата с марката Nokia от външни производители ще изглеждат така, сякаш ги е направила самата Nokia. Подразделение на компанията разработва прототипи и ги показва на потенциални партньори, които искат лиценз.

Коментар