Китай вдигна блокадата на Уикипедия

Китайските власти изглежда са вдигнали блокадата от английската версия на популярната онлайн енциклопедия Уикипедия, макар и частично. Политически чувствителни теми като Тибет и площад „Тянанмън“ остават под запрещение, съобщават репортери на агенция Ройтерс от Хонконг и Пекин.
В събота потребители на интернет от Пекин и Шанхай потвърждават, че са имали достъп до версията на английски език на един от най-популярните в света уеб сайтове, но версията на китайски език е била все още забранена. Темите, по които достъпът е разрешен, са цензурирани обаче. В отговор на заявки за търсене на като Тибет, например, се получавало съобщение, че браузърът не може да се свърже с интернет.
Тази демократична промяна идва в резултат на забележка на инспектори от международния олимпийски комитет към организаторите от Пекин, че по време на игрите интернет трябва да бъде отворен за обществеността и блокирането на определени сайтове ще се „отрази много зле“ върху репутацията на страната домакин.
Китайското правителство, което се стреми да избегне искри на социално недоволство, наблюдава и контролира отблизо медията и често блокира или цензурира популярни уеб сайтове и форуми, където може да се зароди някакво недоволство от управляващите.
И преди, достъпът до Уикипедия и мрежата Flickr на Yahoo за обмен на фотографии периодично беше спиран, а YouTube на Google често блокира по време на политически събития от високо равнище в Китай.
Уикипедия, която се списва колективно от доброволци, има повече от 2 милиона статии на английски език. В това число влизат и политически неудобни за Китай теми като независимостта на Тибет и Тайван, забранената религиозна група „Фалун Гонг“ и потушените с насилие продемократични протести през 1989 година.

Коментар