ЕС и Япония обещават 5G олимпиада през 2020 г.

5G технологията ще триумфира на олимпийските игри в Токио през 2020 г.

5G технологията ще триумфира на олимпийските игри в Токио през 2020 г.

Изследователи от Европейския съюз и Япония обединиха усилия за подсигуряване с 5G комуникации на олимпиадата в Токио през 2020 година в Токио.

В рамките на четири проекта ще бъдат разработени нови технологии за високоскоростни мобилни мрежи в райони с голяма гъстота на потребителите. Съвместните инвестиции ще възлязат на 12 милиона евро – по 6 милиона евро от ЕС и Япония, а в инициативата са ангажирани над 40 партньора, съобщи Европейската комисия.

Целта на съвместното партньорство е да бъде осигурена пропускателна способност от над 1 гигабит в секунда (Gbps) за всички потребители на Олимпийския стадион в Токио и на други публични места в японската столица, където ще се събират много хора. ЕС ще финансира проекта по програмата Хоризонт 2020.

Първият от четирите проекта, RAPID, ще се фокусира върху иновативна мрежова архитектура с 5G технология. Мрежата ще поддържа даунлоуд на смартфони със скорост над 1 Gbps – това означава сваляне на едночасов HD филм само за 30 секунди.

В рамките на проекта iKaaS пък ще бъдат разработени „умни” и сигурни платформи за смарт градове, които се базират на големи данни, събиране от „интернет на нещата” (IoT) – например от смарт терминали, умни домове и др.

Проектът SAFARI предвижда разработка на програмируем оптичен хардуер за иновативно многопоточно предаване със скорост поне 400Gbps/канал. Един такъв канал ще може да носи едновременно 20 000 HD Blue-ray видео потока (20 Mbps) в реално време.

Четвъртият проект, FESTIVAL, ще осигури експериментална IoT платформа за валидиране на смарт ИКТ услуги.

Коментар