Google намеква за сливане на Android и Chrome OS

Редица приложения, написани първоначално за Android, вече са достъпни и за Chrome OS

Редица приложения, написани първоначално за Android, вече са достъпни и за Chrome OS

ИТ гиганти като Microsoft и Apple определено се стремят да унифицират своите операционни системи. В тази посока изглежда се движи и Google, съдейки по последните рокади в мениджърския състав на компанията.

Вицепрезидентът по разработка на Android Хироши Локхеймър бе назначен наскоро за ръководител на екипа, отговорен за Chrome OS, съобщи Уол Стрийт Джърнъл. Той ще се отчита пред Съндар Пичаи, който от март 2013 г. управлява разработката на Chrome OS и уеб услугите Google Drive, Gmail и други, а по-късно стана вицепрезидент за Android на мястото на Анди Рубин.

Първите слухове за сливане на Android и Chrome OS се появиха, когато Съндар Пичаи започна да отговаря едновременно за двете платформи. В коментар по този въпрос, председателят на борда на директорите на Google Ерик Шмид отрече възможността за обединение на Chrome OS и Android.

Въпреки сходствата, двете платформи трябва да продължат да съществуват самостоятелно, тъй като решават различни задачи, беше мнението на Ерик Шмид. Но сега изглежда, че идеята за сливане не е толкова чужда на Google.

Започвайки работа върху Chrome OS, Хироши Локхеймър намеква за интеграция на двете платформи. По време на конференцията Google I/O 2014 интернет гигантът демонстрира работа на Android приложения в среда Chrome OS, а по-късно пусна редица програми, написани първоначално за Android, в онлайн магазина за Chrome OS.

Коментар