Huawei стресна телеком индустрията в Европа

Европейските телеком компании планират мащабни инвестиции, за да не допуснат да бъдат изместени от външни конкуренти като Huawei

Европейските телеком компании планират мащабни инвестиции, за да не допуснат да бъдат изместени от външни конкуренти като Huawei

Десет телекомуникационни компании от Европа обявиха, че в следващите пет години ще инвестират 150 милиарда евро в развитие на сектора с цел да го направят по-конкурентоспособен. Съвместното изявление идва в отговор на решението на китайския гигант Huawei да вложи 1,5 милиарда евро в телекомуникационната индустрия на Франция.

В списъка от 10 компании влизат големи производители на оборудване и доставчици на услуги – това са шведските Ericsson и TeliaSonera, френските Alcatel-Lucent и Orange, британските Vodafone и Liberty Global, италианските Telefonica и Telecom Italia, норвежката Telenor и немската Deutsche Telecom, съобщи Фигаро.

„Планираме да инвестираме над 150 млн. евро в изследвания и капиталови разходи в следващите пет години, за да създадем в Европа телекомуникационна мрежа от следващо поколение и да изпълним поставената от Европейската комисия задача за осигуряване на всички жители на ЕС бърза широколентова връзка за мобилни устройства до 2020 г.”, пише на сайта на инициативата Make the Net Work for Europe.

Европейските оператори подчертават, че обединяват усилия, за да не изостанат от развитието на технологията 5G, както това се случи с 4G. По данни на Idate, в момента само 20% от абонатите в Европа ползват 4G, в сравнение с 31% в САЩ и 52% в Южна Корея. Известни са също така амбициозните планове на Huawei за мрежите от пето поколение.

В допълнение, европейските компании ще съдействат за създаване на единен цифров пазар в ЕС. Съгласно документ, наречен „Цифров дневен ред за Европа”, представен от Европейската комисия в началото на ноември, основната задача на пазара за телекомуникации е да се опрости регулацията в сектора и така да се постигне желаният растеж.

Статистиката показва, че в САЩ четири мобилни оператора обслужват 315 милиона абонати. В същото време във всяка страна от Европа съществуват различни правила в областта на телекомуникациите, които пречат на местните играчи да бъдат по-конкурентни на китайските и други чужди компании.

Коментари по темата: „Huawei стресна телеком индустрията в Европа”

добавете коментар...

  1. реалист?

    Ако към всичко това добавиш и ниската цена на китайските продукти, може да се окаже, че китайците ще поставят повече оборудване…

  2. Драгомир

    Европейските държави планират да инвестират. Но колко всъщност е това в сравнение и инвестицията на Huawei? Просто ще го изчислим:

    1,5(инвастиция на Huawei във Франция сега)*6,38(ако говорим за съответстваща инвестиция в целия евросъюз)*5(броя на годините за които еврофирмите ще инвестират)=47,85

    Е, оказва се че една китайска фирма предлага 47,85 милиарда инвестиции, докато ВСИЧКИ еврофирми САМО 3 пъти повече…

Коментар