Windows 10 ще поддържа аудио формата FLAC

Плейрът на Windows вече ще възпроизвежда качествено FLAC аудио

Плейърът на Windows вече ще възпроизвежда качествено FLAC аудио

Microsoft продължава да подобрява качествата на своя мултимедиен плейър, вграден в операционната система. Първоначално Windows Media Player беше заслужено критикуван, но от версия Windows 7 плейърът значително се подобри и вече може да произвежда повечето аудио- и видеоформати, без необходимост от инсталиране на външни кодеци.

Досега обаче липсваше поддръжка на Flac (Free Lossless Audio Codec) и Monkey’s Audio (APE) – два изключително качествени аудио формата. Но Microsoft е на път да реши и този проблем – новата операционна система Windows 10 ще предложи поддръжка на FLAC, съобщи ubergizmo.com.

Потребителите, които тестват предварителната версия на Windows 10, вече знаят, че Windows Media Player може да възпроизвежда FLAC аудио. Нещо повече, всяко приложение, което използва за звук системните кодеци, също ще може да възпроизвежда този формат.

Освен FLAC е предвидена и „нейтив” поддръжка на контейнера Matroska (.mkv). Остава пожеланието Microsoft да вгради поддръжка и на популярния аудиоформат Monkey’s Audio.

FLAC е ценен от любителите на качествено аудио, които са готови да жертват място на твърдия диск за съхранение на музика в този формат. С нарастване на капацитета на HDD и с появата на достъпни домашни NAS, компромисът вече не е голям, особено като се има предвид, че FLAC позволява съхранение на музика с различно качество. Неудобството идва по-скоро от използването на външен плейър.

Коментар