easyJet отвори 20-тата си база в Лион

Анди Харисън, Главен изпълнтелен директор на easyJet, официално откри 20-та база на компанията, разположена на летище Сент Екзюпери в Лион. Това стана на тържествена церемония, проведена на летището в присъствието на кмета на лион Жерар Колом.
Новата база във втория по големина град във Франция е построена с част от четиригодишна инвестиция на стойност в размер на 600 милиона евро, която ще укрепи позицията на easyJet като най-голяма нискотарифна авиокомпания във Франция. Инвестицията ще позволи на easyJet да увеличи своя флот във Франция от 6 на 20 постоянно базирани самолета и да удвои броя на пътниците от 6 милиона през 2007г. на 12 милиона през 2011 г.
Първоначално, два чисто нови самолета Airbus A319 ще бъдат базирани на Сент Екзюпери – инвестиция в размер на 80 милиона евро, която ще позволи откриването на около 80 работни места за пилоти и кабинен екипаж. Като допълнение към 5-те вече съществуващи маршрута от Лион Сент Екзюпери, easyJet ще открие и 5 нови европейски и северноафрикански дестинации до Венеция, Маракеш, Казабланка, Лисабон и Порто, както и три вътрешни полета до Бордо, Тулуза и Биариц.
С откриването на третата си база във Франция, разположена в Лион – първия по важност икономически център на страната, easyJet става първата нискотарифна компания, която ще предлага вътрешни полети извън Париж. През Февруари тази година компанията откри друга база във Франция на Шарл де Гол в Париж. Решението да се открият две нови бази в рамките само на два месеца подчертава важността на Франция като един от ключовите пазари за easyJet.
easyJet вече оперира по 50 маршрута от 14 летища в страната – парижките „Шарл де Гол” и „Орли”, Лион, Гренобъл, Ница, Марсилия, Тулуза, Биариц, Бордо, Ла Рошел, Монпелие, Нант, Бастиа и Аячо. През първите 6 месеца ще бъдат открити 23 нови линии.В момента easyJet е втората по големина авиокомпания във Франция с пазарен дял от 6%.

Коментар