Blu-ray може да подобри соларните клетки

„Микрошаблоните” от повърхността на Blu-ray диска могат да бъдат отпечатани на слънчеви клетки и да подобрят поглъщане на светлина (източник: Северозападен университет Еванстън)

„Микрошаблоните” от повърхността на Blu-ray диска могат да бъдат отпечатани на слънчеви клетки и да подобрят поглъщане на светлина (източник: Северозападен университет Еванстън)

Технологията за оптични дискове Blu-ray е на път да намери ново приложение, този път в сферата на соларните клетки – в частност, за повишаване на ефективността им, която е критичен показател в момента, обещават изследователи от Илинойс.

Първите Blu-ray носители се появиха преди десетина години, но и досега този формат не среща желаната популярност. Отчасти това се дължи на високата цена на носителите и оборудването за тях, а от друга страна – на бурното развитие на всевъзможни поточни услуги и онлайн магазини за продажба на цифрово съдържание, които правят физическите носители ненужни.

Технологиите, използвани в производството на Blu-ray дискове, обаче могат да бъдат много полезни в друга област – за повишаване на ефективността на соларните клетки, твърдят учени от Северозападния университет Еванстън, щата Илинойс.

Скорошно изследване показва, че микроскопичните шаблони на Blu-ray дисковете, получавани при запис на филми или друго съдържание, може значително да подобрят ефективността на соларните клетки – показател, който е слабо място на технологията.

Оказва се, че микроскопичните неравности, които обезпечават съхранението на данни въху оптичните носители, позволяват да бъде подобрено поглъщането на светлина, съобщи ScienceNews.com. Чрез модифициране на технологията и нанасяне на подобна наноструктура върху слънчева клетка може да се повиши степента на поглъщане на светлината с 22% спрямо стандартните стойности в момента.

Коментар