AMD планира 10% съкращения

Производителят на процесори AMD отрече появилите се в различни медии информации, че е съкратил с 5% своята работна сила. В изявление компанията твърди, че не е намалявала персонала си.
В новините за съкращения в AMD обаче има истина, като се изключат сроковете и размерите на планираните уволнения. Според informationweek.com, компанията възнамерява да съкрати 1600 служители преди края на септември. Това би означавало намаление на персонала с 10%, тъй като в момента в AMD работят 16 000 души.
Съкращаването на работната сила в такива размери е нужен за компанията ход, който има за цел да й помогне да се изправи отново на крака, след като през миналата година AMD отчете отчайващи финансови резултати. От компанията не разкриха информация за местата или за позициите, които ще бъдат обхванати от намалението на работната сила.
AMD преживя една много тежка 2007 година, като през последното тримесечие компанията докладва за приходи в размер на $1.77 милиарда и загуба от $1.722 милиарда. Общо за 2007, AMD е отчела приходи от $6.012 милиарда и чиста загуба в размер на $3.379 милиарда.
Производителят на процесори очаква приходите от Q1 на 2008 да бъдат около $1.5 милиарда или с 15% по-ниски от Q4 на 2007, когато голямата регистрирана загуба дойде от неочакван спад на всички пазари, където AMD оперира.
Все още се очаква компанията да обяви пълните поражения от първото тримесечие на тази година. Въпреки песимистичните предвиждания, AMD гледа напред към втората половина на годината, когато ще пусне на пазара своите процесори по 45-нанометрова технология.

Коментар