iPhone става лидер при мобилното сърфиране

Макар и да се намира на пазара само от шест месеца, епълският iPhone, заедно със своя вариант само с Wi-Fi и с iPod Touch, е най-използван, когато се говори за мобилни браузъри в САЩ, показват данните на фирмата за проучвания StatCounter.
На второ място се намира операционната система Symbian, управляваща устройствата на най-големия производител на хендсети в света – Nokia. Глобално, двете позиции са разменени. И в двата случая обаче Windows Mobile във всичките версии не може и да се сравнява с тях.
През март iPhone и iPod Touch заемат 0.23% от уеб трафика в САЩ, докато предпочитаната от бизнеса система Symbian на устройствата на Nokia се нарежда на второ място, макар че StatCounter не казва какъв е нейният процент.
Глобално, Nokia оглавява класацията със своите 0.25% от уеб трафика, докато iPhone и iPod Touch са на второ място с 0.08%, въпреки че са достъпни само в няколко държави.
Друга фирма за проучвания, Net Applications, поставя устройствата на Apple на първа позиция в глобалния уеб трафик с 0.19%, докато тези с Windows Mobile имат само 0.06%. Анализаторската фирма не отчита трафика на платформата на гиганта Nokia.
В своите изчисления за уеб трафика Net Applications разглежда Safari на iPhone и десктоп версията на операционната система заедно, а не като различни приложения. Браузърът на Microsoft Pocket Internet Explorer заема 0.03%, Blazer на Palm Treo е с 0.02%, а Opera Mini грабва дял от 0.04%.
Според анализаторите от Gartner, причината за успеха на iPhone се крие в това, че той доставя на потребителите унифицирани, пълноценни браузърни преживявания. В същото време платформата Windows Mobile е накъсана и непълна, като разполага с различни версии за PDA и смартфони, както и с версия на браузъра, която не поддържа напълно HTML.

по темата: „iPhone става лидер при мобилното сърфиране”

добавете коментар...

  1. минаващ

    Какъв лидер ? iPhone не поддържа флаш-анимация !…

  2. Р 1

    Apple са номер 1. Другите производители повече от година имитация не могат дори да изкарат.

Коментар