Хората са застрашени от изкуствения интелект

Хората са ограничени от бавната биологична еволюция и не могат да съперничат на изкуствения интелект, смята Стивън Хокинг

Хората са ограничени от бавната биологична еволюция и не могат да съперничат на изкуствения интелект, смята Стивън Хокинг (снимка: Intel)

Британският физик Стивън Хокинг предупреди, че изкуственият интелект представлява заплаха за човечеството. Подобно мнение застъпи по-рано и предприемачът Елън Мъск, основател на компаниите Tesla Motors и SpaceX.

Хокинг коментира заплахата изкуствен интелект (ИИ), след като се сдоби с нова комуникационна система от Intel, която използва базови технологии за ИИ и му помага да взаимодейства по-лесно с околния свят. Както е известно, Хокинг страда от амиотрофична латерлна склероза, пред която медицината е безсилна.

Коментирайки развитието на технологиите, Стивън Хокинг предупреди, че разработката на изкуствен разум може да доведе до гибел на човечеството, предаде BBC.

Изкуственият интелект ще съществува самостоятелно и ще се усъвършенства с все по-високи темпове. Хората, ограничени от бавната биологична еволюция, няма да съумеят да се противопоставят на ИИ и в крайна сметка ще бъдат подчинени, смята ученият.

Коментари по темата: „Хората са застрашени от изкуствения интелект”

добавете коментар...

  1. (c:

    Аз все си мисля, че сме далеч по-застрашени от естествения интелект, ако въобще може да се нарече интелект. 🙂

  2. Иван

    Така са говорили и за първата индустриална революция фабрики с машини които изземват работата на хората и т.н. имало е дори работнически бунт и са чупили лошите машини в заводите.

    Истинският ИИ или изкуствен интелект е ТОЛКОВА МНОГО ДАЛЕЧЕ, няма все още работещи истински квантови компютри, физика, електроника, теорията математическите модели свързани с ИИ все още куцат и са толкова назад.

    Освен това с генно инженерство хората ще могат да се подобряват още на много нива. След като се изчерпят възможностите ще има киборгизация импланти и симбиоза с електроника и биология като следващ етап. Истинското разбиране и осъзнаване какво е всъщност естественият интелект разум и съзнание след което ще дойде финален етап прехвърляне на човешкото съзнание в машина и човека вече няма да е вече човек и ерата на разумните машини ще е настъпила.

    Всичко това са много векове и ще е по етапно и бавно – никакви глупости от филмите от рода как някаква лаборатория в която се прави нещо което никой не разбира и по някаква случайност и то за 1 ден от самосебе си възниква ей така ИИ – само се промиват мозъците на хората от разни технофоби и религиозни фанатици.

  3. Драгомир

    Много по-реалистични са прогнозите описани в “Планетата на маймуните”.

  4. dam

    Няма изкуствен интелект, има интиллигентни системи 🙂

Коментар