ЕС критикува Индия за закриване на завод на Nokia

Индия затвори завод на Nokia и съкрати 5000 души, което не се хареса на ЕС

Индия затвори завод на Nokia и съкрати 5000 души, което не се хареса на ЕС

Европейският съюз критикува правителството на Индия, заради затварянето на завода на Nokia в щата Тамил Наду.

По думите на европейския посланик Жуау Кравиньо, който пристигна на официално посещение в Индия, заводът е бил много важен за привлекателността на Тамил Наду за инвеститорите от ЕС. Индийските власти обаче смятат, че затварянето на предприятието няма да повлияе на ИТ сектора в страната.

През април 2014 г. Nokia финализира продажбата на телефонния си бизнес на Microsoft, без завода в Индия, поради обвинения към компанията за неплащане на данъци. Миналия месец предприятието прекрати дейността си, а 5000 от общо 6500 работници се съгласиха да бъдат уволнени по тяхно желание срещу парична компенсация.

„Не разбирам защо правителството на щата не оказа поддръжка на това предприятие и много хора загубиха работата си”, коментира Кравиньо.

Властите на Тамил Наду обаче контрираха, че правителството е взело редица мерки за възраждане на завода. Според официалната версия, не е било възможно да се предотврати затварянето на предприятието, но това в крайна сметка няма да повлия съществено на ИТ експорта.

Коментар