Uber стартира пилотна услуга в София

София се присъедини към нарастващия списък от модерни европейски градове, които предлагат платформата за алтернативен превоз Uber. Компанията стартира своята първа програма за споделено пътуване в България.

София се присъединява към градовете с интелигентни транспортни системи в региона

София се присъединява към градовете с интелигентни транспортни системи в региона

UberX е иновативна технологична платформа, която свързва пътници и шофьори в реално време, предлагайки пътуване на ниска цена – всичко това постижимо с помощта на мобилно приложение. То е достъпно на всички смартфони (iOS, BlackBerry, Android и Windows). Пътниците свалят приложението, създават свой профил и с натискането на един бутон получават превоз.

Uber позволява на пътника да получи име, снимка и регистрация на автомобила на водача, докато гледа как колата пристига в реално време. Пътниците имат достъп до GPS карта на живо и могат да я споделят със своите приятели и близки, които да следят тяхното придвижване, за да се гарантира, че те ще пристигнат безопасно до желаната дестинация.

Всички шофьори с профили в UberX имат свидетелство за управление на МПС и са предварително проверени от Uber преди да бъдат допуснати в платформата. Всички шофьори трябва да имат навършени минимум 21 години и да имат застраховка на личния автомобил, чисто криминално минало и да са собственици на лични превозни средства.

С лансирането на тази платформа, София се присъединява към градовете с интелигентни транспортни системи в региона. Очаква се UberX да увеличи заетостта на автомобилите в София, където повече от 700 000 коли се използват само за по един час дневно.

При средна заетост от 1,3 пасажера на кола, същият брой ежедневни превози биха могли да бъдат извършени със 175 000 коли, които да бъдат използвани по-ефективно. По този начин Uber може да подобри градската мобилност в София, както и да намали задръстванията и въздействието върху околната среда.

„UberX е част от по-голямата еволюция в областта на транспорта. Това е нова и вълнуваща платформа, която променя начина, по който пътуваме и начина, по който се формират прогресиращите европейски градове”, каза Патрик Шуденер – говорител за Uber България.

„Ние виждаме бъдещето като все по-малко лично използване на коли и все повече като съвместно пътуване, използвайки по този начин колите по-ефективно и намалявайки въздействието на пътуването с автомобили върху околната среда”, допълни той.

Коментари по темата: „Uber стартира пилотна услуга в София”

добавете коментар...

  1. Gorolom

    Абе ако се разрешат някои проблеми, които имам в градски транспорт – кихавици, грип – предавани по въздушно-капков път чрез някакви скафандри/дихателни маски не ми трябва лично МПС.

Коментар