Постигнат е нов рекорд за PV ефективност

Учени от Университета на Нов Южен Уелс, Австралия, поставиха нов световен рекорд за енергийна ефективност на соларни фотоволтаични клетки. Тяхната технология конвертира успешно 40,4% от наличната слънчева светлина в електричество.

Още по-забележително е, че рекордът е постигнат чрез използване на комерсиални соларни клетки по нов начин. Тоест, тези подобрения на ефективността са лесно достъпни за соларната индустрия.

Рекордът по ефективност е постигнат на открито в Сидни, а след това е потвърден от Националната лаборатория за възобновяема енергия в САЩ, пише GreenTech.bg.

Фотоволтаичната технология на екипа от UNSW се различава от конвенционалната технология на слънчевите клетки само по едно нещо: използва трикомпонентни соларни клетки. Те са в основата на „сандвич” от различно настроени полупроводници, „като всеки един от тях може да улови различна дължина на вълната на слънчевата светлина”.

И така, докато „традиционните методи използват една слънчева клетка, което ограничава преобразуването на слънчевата светлина в електричество до около 33 на сто, новата технология разделя слънчевата светлина в четири различни клетки, което повишава степента на преобразуване”, казва Мартин Грийн, професор от UNSW.

Системата съчетава елементи от концентрираните слънчеви клетки и електроцентралите с хелиостатни огледала, използвани в проектите за „енергийни кули”.

Една австралийска компания вече се е заела с новата технология, а от Националната асоциация за възобновяема енергия се надяват „да видят как тази иновация, разработена на родна земя, прави следващата крачка – от прототип към пилотни демонстрации”.

Коментари по темата: „Постигнат е нов рекорд за PV ефективност”

добавете коментар...

  1. kod9

    Напредвате, но доста бавно. Трябва целият спектър на светлината, а след това и през нощта…..логично е през нощта да е на други дължини и честоти и пак сандвичи с честотни нано преходи….проба грешка и много пот до истинският успех, че то и жичката….друго нещо си е да дадеш или вземеш нещо от нано пиксела и 3D….

Коментар