BitTorrent пусна първия си P2P браузър Maelstrom

BitTorrent обещава да промени начина на публикуване, достъп и ползване на съдържание в интернет

BitTorrent обещава да промени начина на публикуване, достъп и ползване на съдържание в интернет

BitTorrent, разработчикът на едноименния протокол за споделяне на файлове, пусна алфа версия на своя първи браузър с кодово име Maelstrom. Достъпът до приложението става след подаване на заявка през уеб форма на сайта на компанията.

Maelstrom стъпва на протокола BitTorrent и има потенциал да промени начина на публикуване на съдържание в интернет, достъпът до него и употребата му, посочват от разработчика. Протоколът позволява обмен на файлове директно между потребителите, а не чрез централизирани сървъри. Подобни мрежи са известни като Peer-to-Peer (P2P).

При съвременните браузъри, когато потребителят последва даден линк, той се свързва със сървър, от който зарежда данните и ги вижда на екрана си. За разлика от този подход, при Maelstrom потребителите обменят помежду си сайтове, частично заредени на техните компютри – така, както в момента се зарежда видео и аудио с помощта на торент клиенти. Вместо фрагменти от филми, потребителите ще си обменят други елементи, от които се формира уеб страницата.

„Вярваме, че при успех, нашият нов проект ще реши едни от най-острите проблеми на съвременния интернет. Как да запазим интернет отворен, а достъпът до него – свободен? Как да защитим нашите данни от неупълномощено използване от страна на корпорациите? Как да обезпечим висока скорост на зареждане при нарастване на обема на съдържанието?”, посочват ползите от BitTorrent.

Децентрализираната технология, на която стъпват продуктите на BitTorrent, отдавна показва, че може да реши всички тези проблеми. Използването на същата технология за уеб сайтове е логична следваща стъпка, допълват от разработчика.

Приложенията на база протокол BitTorrent получиха широко разпространение сред потребителите, които обменят съдържание. Технологията обезпечава висока скорост на зареждане и относителна анонимност. Скоростта не зависи от натовареността на облачната услуга и е ограничена единствено от текущата интернет връзка на потребителя, както и от броя потребители в мрежата, от компютрите на които се раздават файловете.

Коментар