Сигурността в облака е топ приоритет

Въпреки опасенията за сигурността, повечето ИТ мениджъри планират облачни инициативи

Въпреки опасенията за сигурността, повечето ИТ мениджъри планират облачни инициативи

Компаниите в световен мащаб понасят все повече загуби от кибер атаки, сочи проучване на IBM. Около 60% от специалистите в сигурността смятат, че компаниите им изостават спрямо кибер престъпниците.

Повече от 80% от световните лидери в сферата на сигурността на данните твърдят, че външните заплахи нарастват, а 60% от тях са на мнение, че компаниите им понасят все повече загуби от кибер атаки.

Важен компонент за справяне с проблемите в сигурността са технологии като Big Data (големи данни), облачните и мобилните услуги, се посочва в проучването IBM CISO (IBM Chief Information Security Officer), базирано на отговори от 138 интервюта с висши мениджъри по информационна сигурност на различни компании. 40% от тях определят външните заплахи като най-голямото предизвикателство, с което трябва да се справят, а на второ място (15%) посочват затруднения с регулациите от страна на правителствата.

Резултатите показват, че 70% от лидерите в информационната сигурност вярват, че компаниите им притежават добре развити технологии, които се фокусират върху предотвратяване на прониквания в системите, откриване на зловреден софтуер и сканиране за слаби места в мрежите им.

Въпреки това почти половината от респондентите определят прилагането на нова защитна технология като основен фокус на компанията си. Предотвратяването на изтичане на данни, защитата на облачните системи и мобилните устройства са другите области, които се нуждаят от подобрение според мениджърите по информационна сигурност.

Ето и основните тенденции, разкрити от проучането:

Сигурността на облачните технологии е топ приоритет. Въпреки силните притеснения относно облачната сигурност, близо 90% от отговорилите специалисти вече са планирали или планират да интегрират облачни инициативи. 75% от тях очакват бюджетите им за облачна сигурност да се увеличат през следващите 3 до 5 години.

Системите за сигурност, базирани на анализ на данни, са от голямо значение. Над 70% от лидерите по сигурността споделят, че системи, които анализират резултатите и дават сигнали в реално време, стават все по-важни за компаниите.

Нуждата от защита на мобилните технологии остава. Само 45% от мениджърите по информационната сигурност споделят, че имат ефективен подход за управление на мобилните устройства. Въпреки това проучването посочва, че сигурността в сферата на мобилните технологии трябва да се усъвършенства.

Коментар