Заклеймиха айфон като унищожител на иновациите

Унищожителна критика отнесе епълският продукт iPhone от виден специалист по интернет. В своя книга за бъдещето на глобалната мрежа ръководителят на Оксфордския институт по интернет Джонатан Зитрейн заклейми айфона и подобните на него устройства като твърде затворени и способни да спрат иновациите.
Смартфонът на Apple водел до сериозен застой в развитието на технологиите, тъй като страничните разработчици на софтуер не могат създават иновационни приложения, чрез които да вдигнат качеството на интернет потреблението, категоричен е Зитрейн.
Ако айфон и подобните устройства станат прекалено популярни, това ще означава, че потребителите са преминали от относително отворени платформи за персонални компютри и мрежи към продукти под жесток контрол, предупреждава оксфордският ръководител.
Прогнозите за бъдещето на интернет в книгата на Зитрейн не са изненада за анализаторите. Освен с дълбоките си познания за глобалната мрежа, специалистът участва дейно в инициативата OpenNet, насочена срещу цензурата и контрола в интернет.

Коментар