Индустрията жадува поскъпване на паметите

Производителите на оперативна памет за компютри вече усещат близостта на момента, в който цените на техните продукти ще отлепят от сегашното си ниско ниво. Популярните DDR2 модули отдавна са достигнали най-ниската си стойност и е време да поскъпват, смятат тайванските доставчици.
Саймон Чен, шеф на един от основните производители на памети A-Data Technology, подкани своите колеги от индустрията да вдигнат цените на DRAM продуктите. И според друг индустриалец, Питър Су, който ръководи Transcend Information, състоянието на DRAM отрасъла ще се подобри, ако производителите не търпят повече загуби – а това означава да повишат цените на паметите.
20% поскъпване обяви за своите продукти компанията Elpida Memory. Това увеличение е еквивалентно на спада в цените на паметите в последните месеци, коментират наблюдателите на пазара.
Новото равновесно състояние в търсенето и предлагането на пазара ще бъде достигнато през третото тримесечие на настоящата година, прогнозира шефът на Powerchip Semiconductor Corporation (PSC) Франк Хуанг. В следващия тримесечен период цените ще тръгнат нагоре, тъй като търсенето ще изпревари предлагането, твърди Хуанг.
Според анализатори от DRAM eXchange, през първата половина на април договорените цени по сделките с памети са се запазили непроменени. Стойността на модулите DDR2 с капацитет 1 GB остава в диапазона 16,5-18,5 долара.
На пазара обаче се усеща дефицит на този тип памети. Въпреки риска от опасно ниските цени, доставчиците не са съкратили производството на DRAM модули, а по-скоро търсенето е завишено, което е предпоставка за поскъпване.

Коментар