Няколко технологии идват да заменят LCD екраните

Три относително нови технологии се очаква да заменят сегашните течнокристални дисплеи (LCD) в различни приложения. Това са OLED, триизмерните холографски дисплеи и т.нар. “мултитъч” екрани, прогнозират от компанията за анализи Frost & Sullivan.

Най-напредналата алтернатива на LCD технологията, която сега е във връхната си точка на развитие, са OLED дисплеите. И в момента много мобилни устройства използват този тип екрани. Предимствата на OLED са няколко – евтино производство, ниско енергопотребление, широк зрителен ъгъл и силен контраст.

В допълнение, OLED матриците са много тънки и гъвкави. Освен в мобилни устройства, като заместници на LCD, тези екрани вече намират приложение в настолните монитори. Вече няколко производителя предлагат самостоятелни OLED екрани за РС, както и вградени в лаптопи. Тенденцията е към увеличаване на диагонала на OLED дисплеите.

В мултимедийните приложения навлизат холографските 3D дисплеи. Технологията имитира триизмерно изображение и засега се използва предимно от индустриите за игри и реклама. Област с много висок потенциал за 3D екраните е медицината, посочват анализаторите.

Все по-актуални стават и т.нар. “мултитъч” дисплеи. Това са сензорни екрани, които реагират на няколко допира едновременно. Технологията прави по-пълноценно управлението на приложения чрез дисплея и позволява на няколко потребителя да работят със сензорния екран. Пионер в налагането на “мултитъч” е Apple, а отскоро и Microsoft лансира своя перспективна разработка с такъв интерфейс.

Коментар