Китайски смартфони Coolpad крият шпионски софтуер

Coolpad съдържа шпионски софтуер, който краде данни и стартира приложения

Coolpad съдържа шпионски софтуер, който краде данни и стартира приложения

Акциите на един от големите китайски производители на смартфони Coolpad поевтиняха с 15% след новината, че софтуерът на фирмените устройства шпионира потребителите. Разкритието бе направено от американската компания за сигурност Palo Alto Networks.

В Android-базираните смартфони Coolpad е инсталиран софтуер, който изпраща лични данни – например история на позвъняванията – на сървъри на Coolpad и пуска приложения без знанието на потребителя. Според публикация в Блумбърг, производителят сам е създал и управлява шпионския софтуер.

По-рано този месец Coolpad обнови софтуера на своите устройства, след като Google установи несъвместимост на някои компоненти с операционната система Android. Проблемът със съвместимостта обаче няма отношение към разкритията на Palo Alto Networks.

По данни на анализаторската компания Canalys, през третото тримесечие на годината Coolpad заема четвърто място на пазара за смартфони в Китай, който е най-големият в света. Спадът в акциите на компанията е рекорден за последните три години.

Коментар