Американците са в неведение за бот мрежите

Бот мрежите продължават да бъдат нарастваща заплаха за потребителите и за националната сигурност, се твърди в изявление на американската организация NCSA (National Cyber Security Alliance), разпространено на конференцията за сигурност RSA.
Потребителите не разбират бот мрежите от компрометирани компютри, които са едни от най-популярните методи за кибер атаки. Необезопасените потребителски компютри играят много важна роля в улесняването на кибер престъпниците да постигат своите цели не само на компютъра на жертвата, но и срещу други машини, имащи връзка с Интернет.
Проучването на NCSA е включвало 2 249 онлайн потребители на възраст между 18 и 65 години и е извършено от фирмата за изследвания Harris Interactive. Американците разбират, че техните компютри могат да бъдат покварени и така да влияят негативно и върху сигурността на другите потребители в Мрежата. Резултатите от изследването обаче не са много окуражаващи: 71% от потребителите не са запознати с термина “бот мрежи”; 59% вярват, че е много малко вероятно техните компютри да окажат влияние върху националната сигурност; 47% са сигурни, че е невъзможно техните машини да бъдат управлявани от хакери; 51% не са сменяли паролата си през изминалата година; 48% не знаят как могат да се предпазят от кибер престъпници.
Тези данни обаче не бива да изненадват никого. През миналия октомври съвместно проучване на McAfee и NCSA откри, че почти половината потребители, участвали в изследването, погрешно са вярвали, че компютрите им се пазят от антивирусен софтуер. Растящият успех на атаките посредством социални мрежи показва много точно колко е лесно хората да бъдат измамени.
Всъщност, имайки предвид честотата, с която различни проучвания демонстрират незнанието на хората за подобен род опасности, би трябвало да се предположи, че е нужно потребителите да бъдат образовани много повече. От NCSA определят незнанието на потребителите как да запазят компютрите си в безопасност като “алармиращо”.
Определено има сериозна причина за безпокойство, но трябва да се отбележи, че и компании с високо платени ИТ специалисти също падат жертви на хакерите. А това е поне толкова обезпокояващо, колкото и незнанието на потребителите.

по темата: „Американците са в неведение за бот мрежите”

добавете коментар...

  1. wer

    Ми за повечето хора компа е като телевизора, включваш го и почваш да цъкаш.

Коментар