111 хиляди подкрепиха петиция за Windows XP

Петиция за запазване в употреба на Windows XP привлече гласовете на над 111 хиляди души. Информацията е от блога на американското издание InfoWorld, което организира акцията „Save XP” в интернет.

Авторите на петицията призовават Microsoft да не прекратява поддръжката на Windows XP на 30 юни 2008 година. Инициативата отразява интересите на потребителите, които не виждат причина да преминат в близко време към новата версия на операционната система – Vista.

Петицията настоява Mixrosoft да не поставя срокове, след които няма да продава повече Windows XP. През 2000 година софтуерният гигант постъпи по същия начин с Windwos 98 и NT, които трябваше да бъдат заменени от Windows Millennium и 2000. Оказа се обаче, че новите версии са нестабилни, имат грешки и Microsoft беше принудена да възобнови продажбите на Windows 98.

Първоначалните планове на Редмънт предвиждаха край на продажбите на XP през януари 2008 година. По-късно, под натиск от бизнеса и потребителите компанията реши да удължи срока до 30 юни.

Същевременно на масовия пазар се появиха евтините лаптопи, които нямат ресурс за Vista, и Microsoft отново ревизира плановете си, като обяви, че ще продава Windows XP Home Edition до средата на 2010 година.

Коментар